PIERNIKOWANIE LUB PIERNICZENIE.... jak kto woli :)

 

Spotkanie

„Strojenie pierników”

 

Odbędzie się 13 listopada 2021 r. /sobota/ godz. 9.30 w siedzibie stowarzyszenia na ul. Jęczmiennej 10

W tym roku, zapraszamy wszystkich chętnych /rodziców i chętne dzieci/ na zajęcia, podczas których będziemy uczyć się kunsztu zdobienia pierników bożonarodzeniowych. Mile widziani także PANOWIE !!!

Na pierniczenie😍  potrzebne będzie: mikser, 2 miseczki do ubicia lukru, cukier puder i sitko do przesiania, białko jaja, rękawy cukiernicze, gumki recepturki albo zaciski do woreczków takie plastikowe, wykałaczki, ręcznik papierowy, coś do wyłożenia na stoły.
RĘKAWY CUKIERNICZE ZOSTAŁY ZAKUPIONE !!!

Abyśmy mogli rozpocząć zdobienie, oczywiście potrzebne są pierniki…. I to nie małe /średnica min. 10 cm. Dlatego podajemy przepis… dla odważnych. Z podwójnej porcji wyjdzie ok. 10- 15 pierników/ dużych. Robić z podwójnej porcji !!!

  • 300 dkg. mąki typ 450
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 110 g. masła osełkowego
  • 5 łyżek miodu (kopiastych)

Wykonanie: masło rozpuszczamy (nie zagotować), przestudzić. Do masła dodajemy (oprócz mąki) wszystkie składniki po kolei, ucieramy mikserem. Na końcu dodajemy mąkę stopniowo i ucieramy dalej. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć, dodajemy jeszcze miód. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Pieczemy 10 min. w 170 stopniach. 

WERSJA DLA DZIECI… jeśli chcecie aby dzieciaki dekorowały swoje pierniczki, przynieście niezbędne dekoracje, niech się bawią w kolory 😊


ZAPRASZAMY I OCZYWIŚCIE DO ZOBACZENIA